nedeľa 12. apríla 2015

Keď sú grafity problém

Grafity sú vo svojej vrcholovej podobne rozhodne umeleckým prejavom a aj laici uznávajú hodnotu niektorých prevedení. Čo však s rôznymi „čmáranicami“, ktoré vnímame ako neestetické, poškodzujúce významné kultúrne pamiatky a spôsobujúce finančné škody majiteľom budov? S týmto problémom sa v súčasnosti boria mnohé mestá, pamiatkari a vlastníci nehnuteľností. Vhodným „plátnom“ pre tvorbu grafitov môže byť akákoľvek jednofarebná plocha, na ktorej si vedia „umelci“ okamžite predstaviť svoj podpis či maľbu. Niektorí považujú majetok s ich podpisom viac za svoj ako vlastníkov. Neobídu teda ani verejné alebo historické budovy, pamiatky, paneláky a brány. Jednoznačne ide o poškodenie majetku, ktorého eliminovanie stojí nemalé finančné prostriedky. Odstránenie grafitov býva náročné, a preto sa doň nikto nehrnie. My však máme pre Vás riešenie, kam sa obrátiť, pokiaľ sa viac nemôžete na tie strašné haky-baky pozerať.
graffity

Mánia, ktorej sa treba postaviť

Samosprávy hľadali riešenie vo vymedzení plôch, kde sa môžu autori grafitov beztrestne realizovať. „Grafitománia“ je však druhom adrenalínovej zábavy, ktorá týmto spôsobom stráca určité čaro. Čo robiť, ak sa objavia grafity aj na Vašom majetku? Okamžité zamaľovanie grafitov bez toho, aby sa najskôr odstránili, nie je vhodným riešením, pretože väčšinou presvitajú a ich pôvodné kontúry sú viditeľné. Vhodné je ich najskôr zoslabiť na najväčšiu možnú mieru a až následne miesto zamaľovať fasádnou farbou. Čistenie grafitov však nemusíte zvládnuť iba zorganizovaním rodinnej (firemnej) brigády. Existuje niekoľko špecializovaných firiem, ktoré to urobia za Vás. Ak sa pre Vás stali grafity pravidelným problémom, ktorý Vás už obral o nemalé peniaze, alebo sa obávate o svoj majetok, stavte na prevenciu. Je ňou antigrafitový náter. Ide o jednu z najlepších riešení, ako ochrániť povrch pred nežiaducim znečistením. Nejde len o znečistenie grafitmi, ale tento náter ochráni povrch či fasádu aj od bežného znečistia v blízkosti tovární alebo frekventovaných ciest. Antigraffiti ochrana zabezpečí, že farba z fixky alebo spreja na povrch dokonale nepriľne a je možné ju jednoducho odstrániť.

Na koho sa obrátiť?

Firma A Servis Lipka, s.r.o. má viac ako 20-ročnú históriu. V rámci svojich služieb poskytuje nielen jednorazové odstránenie grafitov alebo antigrafitový náter, ale ak si od nich necháte ošetriť fasádovú plochu, následné odstraňovanie grafitov získate len za zlomok ceny a zároveň zdarma obnovenie ochrannej vrstvy. Okrem toho sa firma venuje aj umývaniu okien, čisteniu kobercov kotúčovým spôsobom, strojovému čisteniu a voskovaniu podláh. Všetky služby poskytuje za bezkonkurenčné a veľmi priaznivé ceny.
Venujte rýchlemu odstráneniu grafitového problému pozornosť, pretože skúsenosti z praxe hovoria, že pokiaľ sa grafity rýchlo odstraňujú, pouliční umelci v krátkej dobe zistia, že ich diela nemajú dlhú životnosť a spravidla idú svoje diela realizovať niekam inam.

Foto: © [lurialur] / Dollar Photo Club

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára